ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Συμπεριφορικές Δυσλειτουργίες

Οι συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσλειτουργίες αναφέρονται σε μια κατάσταση, στην οποία οι συναισθηματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις ενός έφηβου διαφέρουν από αυτές που θεωρούνται γενικά αποδεκτές και επηρεάζουν την επίδοση και την απόδοση του στο σχολείο ή τη σχολή. Ο όρος «συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσλειτουργίες» είναι ένας ευρύς όρος που συχνά χρησιμοποιείται για να ομαδοποιήσει αρκετές ειδικές δυσκολίες, όπως διασπαστικές συμπεριφορές που διαρκούν τουλάχιστον 6 μήνες και προκαλούν προβλήματα στο σχολείο, στο σπίτι και σε κοινωνικές καταστάσεις. Σε αυτήν την κατηγορία όμως μπορεί να ανοίκουν κ απροσδιόριστες συμπεριφορές κ συναισθήματα που δυσκολέυουν ένα νέο άτομο, χωρίς απαραίτητα να ανοίκουν σε κάποια κατηγορία διαταραχής. Σχεδόν όλοι οι νέοι εμφανίζουν μερικές από αυτές τις συμπεριφορές κατά καιρούς.

Οι διαταραχές συμπεριφοράς μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνουν:

  • Απροσεξία.
  • Υπερκινητικότητα / παρορμητικότητα.
  • Προκλητική συμπεριφορά.
  • Xρήση ναρκωτικών.
  • Eγκληματική δραστηριότητα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών συμπεριφοράς, όπως:

  • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
  • Αντιθετική προκλητική διαταραχή (ODD).
  • Διαταραχή συμπεριφοράς.

Κοινωνικοί και Συναισθηματικοί Προβληματισμοί

Υπάρχουν στιγμές που ορισμένα παιδιά και νέοι αισθάνονται ιδιαίτερο άγχος και χρειάζονται βοήθεια για να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση τους ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη ζωή τους. Συνήθως οι νέοι κλείνονται στον εαυτό τους και σπάνια ζητούν βοήθεια από τους οικείους τους. Αν μία τέτοια κατάσταση συνεχιστεί σε βάθος χρόνου, μπορεί να εμφανίσουν μια κοινωνική ή συναισθηματική διαταραχή, προσωρινή ή μόνιμη, η οποία δύναται να επηρεάζει τις διαδικασίες σκέψης, την αντίληψη της πραγματικότητας, τα συναισθήματα ή την κρίση τους.

Οι συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνική και συναισθηματική ευημερία ενός εφήβου περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη ή δυσθυμία.
  • Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.
  • Κοινωνική αγχώδης διαταραχή.
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Σχολικός Εκφοβισμός και Εφηβικές Ανησυχίες

Εκφοβισμός είναι η κακομεταχείριση κάποιου ευάλωτου ατόμου από κάποιον ισχυρότερο. Ο εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος αποφασίζει να ασκήσει κυριαρχία σε ένα άλλο άτομο βλάπτοντάς το συναισθηματικά ή σωματικά. Μόλις καταφέρει να προκαλέσει αρκετό πόνο, το άτομο που θίγεται μπορεί να αρχίσει να βιώνει έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Χωρίς παρέμβαση, αυτός ο κύκλος συνήθως συνεχίζεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τον ‘θυτη’ στην εντύπωση ότι πλέον είναι ευκολότερο να κυριαρχήσει, καθώς γίνεται πιο αδύναμος ο στόχος και ντρέπεται να μιλήσει για να ζητήσει βοήθεια. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτα τέτοια φαινόμενα, τα αποτελέσματα μπορεί συχνά να είναι τραγικά.

Αγχώδεις Διαταραχές

Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο στρες και μπορεί να είναι ευεργετικό σε ορισμένες καταστάσεις. Μας ειδοποιεί για κινδύνους και μας βοηθά να προετοιμαστούμε και να δώσουμε προσοχή. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι ένας συνδιασμός υπερβολικού άγχους και φόβου πολύ πιο έντονος από τα συνηθισμένα συναισθήματα νευρικότητας και στρες. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι πιο συχνές από τις ψυχικές διαταραχές και επηρεάζουν σχεδόν το 30% των ενηλίκων κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι θεραπεύσιμες και σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες πολλές αποτελεσματικές προσεγγίσεις. Η θεραπεία βοηθά τους περισσότερους ανθρώπους να έχουν μία φυσιολογική παραγωγική ζωή.

Διατροφικές Διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές είναι καταστάσεις συμπεριφοράς που χαρακτηρίζονται από σοβαρή και επίμονη διαταραχή στις διατροφικές συμπεριφορές, αλλά και έντονες κουραστικές, ψυχοφθόρες σκέψεις και συναισθήματα που αφορούν το φαγητό και το σώμα. Μπορεί να εξελιχθούν σε πολύ σοβαρές καταστάσεις που επηρεάζουν ιδιαίτερα τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική λειτουργία ενός ατόμου. Οι τύποι διατροφικών διαταραχών περιλαμβάνουν τη νευρική ανορεξία, τη νευρική βουλιμία, τη διαταραχή υπερφαγίας, τη διαταραχή περιοριστικής πρόσληψης τροφής, άλλες μη καθορισμένες διαταραχές σίτισης και πρόσληψης τροφής, όπως διαταραχή pica και μηρυκασμού.

ONLINE COUNSELING

Image

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί μου; Στείλε μου το μήνυμα σου εδώ.

+30

ONLINE COUNSELING

Therapy Online

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί μου; Στείλε μου το μήνυμα σου εδώ.

+30